Reklama
Sex, zmrzlina a sex!

Sex, zmrzlina a sex!

 

I když je totálně chladná, poskytne vám orální rozkoš.

Podle psychologů zmrzlinu v duchu spojujeme s dětstvím a pohodou. Je tedy ideálním ‚těšítkem’, po němž saháme, když máme depresi, pocit prázdnoty a životní prohry. Pojídání zmrzliny aktivuje oblasti mozku, které souvisejí s příjemnými pocity. Podobně jako nakupování, sport nebo sex také vyvolává vyplavování endorfinů, tělesných drog štěstí, které navozují pocit životní pohody.


Zmrzlá krémová fakta

Až 30 % zmrzliny tvoří vzduch, který je do ní vháněn při tuhnutí. Výrobci tím zvyšují své zisky, ale jemné vzduchové bublinky také vytvářejí krémovou strukturu zmrzliny. Vzduch totiž snižuje tvorbu ledových krystalků, a zmrzlina se nám zdá tím jemnější, čím jsou krystalky menší. Rozteklá a znovu zmražená zmrzlina proto už nikdy nebude mít původní chuť.

Život a smrt zmrzliny - časosběrné záběry když se zmrzlina roztéká



Zmrzlina bývala luxusní lahůdkou, vyhrazenou jen těm nejbohatším. Římští císaři, babylonští vládci či egyptští faraoni si ji míchali z ledu, který byl dopravován ze vzdálených hor. Roku 1550 italský vynálezce  Blasius Villafranco zjistil, že když se k drcenému ledu přidá sůl, teplota se prudce sníží. Díky tomu bylo poprvé možné vyrobit mražený krém. Masově se ale zmrzlina rozšířila až po 2. světové válce, když se v každé rodině objevila lednička.

Zmrzlinové extrémy

V Austrálii vzbudila poprask firma Streets, která uvedla na trh nanuky s příchutí brusinkové vodky (ale neobsahují žádný alkohol). Kritici tvrdí, že se kvůli nim děti naučí pít. „Vzbuzuje to pocit, že je správné, když člověk v parném poledni myslí na vodku,” říká Geoff Munro z organizace Protialkoholní síť. „Ano, je to správné,” říká Maxim.

Nejvíc zmrzliny na světě (přepočteno na jednoho člověka) snědí Američané – celých 23 litrů za rok. Následují obyvatelé Nového Zélandu (20 litrů), Australané (18 litrů) a Švýcaři (14,5 litru). Češi snědí za rok 6 litrů, což je pod evropským průměrem (ten je 8 litrů). Nejméně zmrzliny na světě se sní v Turecku (pouhý jeden litr).

Hlavní složkou zmrzliny je voda. Její energetická hodnota je proto velmi nízká. Kopeček sladké a tučné smetanové zmrzliny tvoří pouhou desetinu energetického příjmu zdravého štíhlého jedince a půl kila běžné mléčné zmrzliny vyjde stejně jako hranolky s tatarkou. Pokud tedy pravidelně nahradíte svůj poctivý oběd běžnou porcí zmrzliny, můžete paradoxně i dost zhubnout.

V Rakousku je hitem zmrzlina s příchutí Red Bullu, v Paříži zase šampaňská zmrzlina. V Anglii mají  pivní zmrzlinu, jejímž základem jsou tmavá piva typu Guinness. Obsahuje ale méně než 1 % alkoholu. České spotřebitele kupodivu pivní zmrzlina nezaujala – pro nezájem musela být stažena z trhu.

„ V Delvitě jsem objevil důkaz o stoupající životní úrovni v naší zemi,” napsal před dvěma lety ekonomický komentátor Lidových novin Jaroslav Plesl. „U vchodu stojí lednice s logem Häagen-Dazs, což je značka jedné z nejlepších zmrzlin na světě. Za půllitrové balení zaplatí zmrzlinářský labužník 150 korun. Ale zdá se, že už je v Česku dost lidí, kteří si to mohou občas dovolit…”

Špatná zpráva

Proti horku vám zmrzlina příliš nepomůže. Rychle sice lokálně ochladí ústa a žaludek, ale tělo na to zareaguje zvýšeným pocením. U citlivých jedinců navíc může zmrzlina vyvolat prudkou bolest hlavy a náhlý těžký chrapot.

Dřív bývala v létě zmrzlina jedním z hlavních zdrojů střevních infekcí, ale přechod na velkovýrobu z ní udělal jednu z nejbezpečnějších potravin. V malých cukrárnách už totiž nepoužívají rizikové mléko, ale míchají zmrzlinu z práškových směsí. Je v nich umělý tuk, sušená syrovátka, emulgátory zlepšující konzistenci a snižující bod tuhnutí,  zahušťovadla, regulátory kyselosti a stabilizátory chuti… Za poslední roky proto u nás nebyl zaznamenán žádný případ salmonely ze zmrzliny.

Zlatý český polárkáč

Míchání ze směsí ovšem zmrzlinu globalizuje, takže pak chutná všude stejně. Proti tomuto trendu bojují  malí lokální zmrzlináři, používající čerstvé suroviny a ovoce. Jejich výrobky jsou pak sice i desetkrát dražší, ale mají nesrovnatelně lepší chuť, a hlavně jsou to originály. Příkladem je třeba slavný římský zmrzlinář Mauro Petrini, který říká: „Zmrzlina je jednoduchá: základní ingredience jsou mléko, vejce a cukr. Zbytek je fantazie.” Petrini vyrábí asi 40 druhů, mezi nimiž nechybí třeba zmrzlina se sladkým likérovým vínem passito, zmrzlina skořicová či zázvorová.

Nejpopulárnější zmrzlinou v Česku jsou polárkové dorty – prodá se jich dvakrát víc než rodinných balení zmrzlin nadnárodních koncernů. Asi za to může i nostalgie po minulosti, ale hlavním důvodem je nízká cena. Polárkáč totiž stojí skoro stejně jako za komunistů.

V Číně si můžete dát hráškovou či fazolovou zmrzlinu, v Itálii zase slaná cuketová zmrzlina slouží jako příloha k masu. Asi nejbizarnější zmrzliny se ale prodávají v Japonsku – mezi zdejšími příchutěmi najdete mořské plody, kraby, chobotnice, velryby, zelený křen wasabi, ústřice či syrové koňské maso. „Fujtajbl! Zbývá už jen česneková zmrzlina, sádlová zmrzlina s příchutí lejna nebo zmrzlina z kombuchy a kozího mléka,” říká náš editor Kovanda.


CURVY KRYSTLE

Dvacetiletá britská studentka má v žilách čtvrtinu španělské krve. Tvrdí o sobě, že je stydlivá – teprve loni se prý odhodlala na pláži odložit horní díl plavek. Dobře udělala – díky svým ňadrům zvítězila v topless soutěži pořádané deníkem The Sun.


Cellar Door - Ice Cream Girl





Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout

Další z rubriky

Páteční gify - zázrak moderní medicíny

Páteční gify - zázrak moderní medicíny

Venku zase přituhuje, a tak je tu další preventivní dávka naší meducíny, aby vás nesklátila nějaká zákeřná ...

Číst více
Takhle se pařilo na Maxim party s osmou Holkou od vedle

Takhle se pařilo na Maxim party s osmou Holkou od vedle

Jak už jste asi postřehli, Denisa, osmá Holka od vedle, už okupuje naší novou obálku a letošní Maxim party už je taky minulostí.

Číst více
Typologie zadnic: podrobili jsme ženská pozadí přísnému rozboru a kritice!

Typologie zadnic: podrobili jsme ženská pozadí přísnému rozboru a kritice!

Tímto článkem bychom chtěli otevřít širokou veřejnou diskuzi. Těšíme se taky na vaše postřehy podpořené hlubokou životní ...

Číst více
Názorná ukázka, proč je striptýz ve vaně fakt blbej nápad

Názorná ukázka, proč je striptýz ve vaně fakt blbej nápad

Některé ženy mají velký problém působit sexy a tak si berou na pomoc podvazky a korzet. Když se k tomu přidá ještě svůdný taneček, ...

Číst více
Reklama

Nejnovější články

Páteční gify, jediná jistota dnešního světa

Páteční gify, jediná jistota dnešního světa

A už je to tady zase. Pátek, oběd se blíží, tak než se vyrazíte najíst, nezapomeňte užít naší pravidelnou dávku. Aplikace ...

Číst více
GALERIE: Potvrzeno! Příroda je pěkně nefér

GALERIE: Potvrzeno! Příroda je pěkně nefér

Příroda je občas docela svině. Zatímco někdy rozdává plnými hrstmi, jindy zase pěkně škudlí.

Číst více
GALERIE: Ženy, které zírají do lednice

GALERIE: Ženy, které zírají do lednice

Možná vám taky doma kdysi říkali, že se do lednice nečumí jak do televize. Ale tyhle holky? Ty na to zvysoka kašlou!

Číst více
Páteční gify dnes ve velkém rodinném balení

Páteční gify dnes ve velkém rodinném balení

Dneska jsme se nechali zase trochu unést a tak jsme vybírali a vybírali, až jsme těch gifů vybrali celou hromadu. Tak snad to neucpe ty internety. A vy taky opatrně, ...

Číst více