Reklama
Požitek skrytý v pyramidě

Požitek skrytý v pyramidě

Malá čajová revoluce

Komerční sdělení
Propagace značky Lipton
Maxim.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah



Vůně čajových lístků omámila celý svět a nad jejich pomyslným impériem slunce nezapadá. Svůj každodenní doušek lahodného čaje si vychutnává Angličan, Čech nebo Japonec. Jejich požitek teď znásobí malá čajová revoluce.


O oblibě čaje nemůže být sporu. V různých podobách zaujímá hned po vodě druhou příčku v kategorii konzumace nealkoholických nápojů. Není se co divit, protože šálek dobrého čaje představuje hotový elixír pro duši i tělo.

Odkud se vzal?
Poprvé se čajové lístky ocitly ve vařící vodě v Číně. A jak to tak bývá, mnohé užitečné věci vznikají náhodou – stejně přišel na svět bezmála před pěti tisíci lety čaj. Osvícený a vzdělaný císař Sen-Nung nařizoval svým poddaným, aby z hygienických důvodů pili pouze převařenou vodu. Jednou vladař při obhlížení svých držav odpočíval pod keřem, z něhož do vroucí vody napadaly suché lístky. Císaře jako zvídavého vědce zaujala hnědá tekutina s libým aroma. Ochutnal a zjistil, že působí velice osvěživě. Tak prý byl uvařen první šálek čaje.

Do Evropy cesta dlouhá
Čínský panovník sice nařídil pěstování čajovníků po celé říši a z pití a podávání čaje se stala hotová věda, ale vítězná pouť voňavých lístků světem započala až o mnoho století později díky čilému námořnímu obchodu.
V průběhu 17. století si čaj již také vychutnává také Evropa. Největšími vyznavači tohoto lahodného nápoje jsou Francouzi a Holanďané, díky nimž čaj připlul za velkou louži. Svým krajanům do New Amsterodamu (dnešní New York) nabídl čajový požitek Peter Stuyvesant. A zřejmě jim nový nápoj přišel k chuti. Ve své době ho holandští osadníci z Nového světa vypili více než tradiční čajová země Anglie, která začala s čajem obchodovat až jako poslední z tehdejších námořních velmocí. O to rychleji a pevněji se zakořenil čaj o páté v britských zvycích.

Stále ve vývoji
Nebýt importu čaje do Ameriky, neobjevil by čajový svět dva převratné vynálezy. V roce 1904 zkusili poprvé horký nápoj vychladit a osvěžující ledový čaj si našel a stále nachází své milovníky.

O čtyři roky později spatřil světlo světa porcovaný čaj. Obchodník Thomas Sullivan přišel s nápadem použít malé hedvábné sáčky a nabízet vzorky čaje svým zákazníkům. Jeden z obdarovaných pak vložil sáček do vařící vody.

Jednoduchý, leč praktický a v pravdě revoluční vynález si samozřejmě rázem osvojili také ostatní obchodníci s čajem. Pozadu nechtěl zůstat ani například Sir Thomas Lipton, který ve dvacátých letech 20. století začal své vysoce kvalitní čaje dodávat do hotelů a restaurací v ručně vázaných gázových sáčcích. V roce 1929 byly tyto sáčky upraveny pro domácí použití.

Lipton byl už od počátku své kariéry vpravdě zdatný a prozřetelný obchodník. Chtěl z čaje udělat populární nápoj dostupný pro každého, aniž by však musel ubírat na kvalitě. Svůj byznys proto rozjel koupí vlastních plantáží na Cejlonu a jeho voňavé království se díky vysoké kvalitě utěšeně rozrůstalo. V roce 1898 byl za své zásluhy dokonce povýšen královnou Viktorií do rytířského stavu. Dědictví sira Liptona přetrvalo a tato značka je dodnes největším světovým producentem čaje. Našli byste ji ve 150 zemích světa!

Připravte se na převrat
Tradice značku možná zavazuje ke kvalitě, nikoli však ke zkostnatělosti a dřímání na vavřínech úspěchu. Stále se snaží přinášet svým zákazníkům něco nového a prohloubit jejich požitek z pití čaje. Jednou z inovací, která nyní přichází rovněž na český trh, jsou takzvané pyramidové sáčky. Klasické sáčky předčí díky svému unikátnímu tvaru hned v několika ohledech:

•    Plocha
Jedinečný tvar nabízí hned čtyři plochy při louhování čaje, takže jeho aroma může lépe pronikat do vody.
•    Prostor
Čajové lístky a ostatní ingredience získávají dostatek prostoru, aby se plně rozvinuly. Nový tvar sáčku nabízí také více místa pro nejkvalitnější a rozmanité ingredience, které obohacují nové receptury čajů.
•    Cirkulace
Díky pyramidovému tvaru se zvyšuje cirkulace vody v sáčku, čaj proto nabývá výraznější a úplnější chuti.
•    Materiál sáčků
Sáčky jsou vyráběny z materiálu, který nemění chuť čajové směsi, uchovává si svůj tvar a umožňuje lepší louhování.

Nejlepším testem kvality v případě čaje jsou koneckonců vaše chuťové pohárky. Ať dáváte přednost černému, zelenému, bylinnému či ovocnému čaji, jistě si v nabídce 16 nových příchutí čajů v pyramidových sáčcích vyberete. Zkrátka Sir Lipton by mohl být na své pokračovatele hrdý. Jeho jméno je stále synonymem nejvyšší kvality a mimořádné chuti.





Základní slovníček
Fermentace - přirozený proces oxidace čajových lístků, kterou se mění jejich chemické složení. Podle stupně fermentace rozlišujeme jednotlivé druhy čaje.

Zelené čaje - čaje nefermentované. Oxidační proces je hned na počátku zastaven tepelným ošetřením. Dle druhu čaje a produkční oblasti následuje proces svinování, tvarování, sušení, třídění a  dosušování.

Bílé čaje - čaje nefermentované. Jedná se o koncové listové pupeny čajovníku.

Žluté čaje - polofermentované bílé čaje, kdy je oxidační proces zastaven v polovině fermentace. Čaj tak získá žlutou barvu. Tyto čaje jsou vzácnou a velmi drahou čínskou specialitou.

Oolong (polozelené čaje) - částečně fermentované. Narušením čajových lístků započne proces oxidace, který je v určitý moment (záleží na třídě a produkční oblasti) přerušen prudkým zahřátím.

Černé čaje - dokonale fermentované.


Více na stránkách Liptonu







Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout

Další z rubriky

Lukáš Tomšů a Anna Černá se stali mistry České a Slovenské republiky v surfingu

Lukáš Tomšů a Anna Černá se stali mistry České a Slovenské republiky v surfingu

Mekka evropského surfingu, francouzské městečko Seignosse na pobřeží Atlantského oceánu se během uplynulého týdne stalo opět hostitelem ...

Číst více
Desperados High Jump představuje hudební program

Desperados High Jump představuje hudební program

Neopomenutelnou součástí každoročního programu cliffdivingových závodů Desperados High Jump, kde nikdy nechybíme, je vytříbený ...

Číst více
Jak se staví největší lyžařský skok střední Evropy?

Jak se staví největší lyžařský skok střední Evropy?

Když Hanzi Prouza začínal s pořádáním závodu Excelent Soldiers, umínil si, že do Deštné v Orlických horách přiveze ...

Číst více
Prolapse of Love - Vyhřeznou prasečí vnitřnosti, obrazy i instalace

Prolapse of Love - Vyhřeznou prasečí vnitřnosti, obrazy i instalace

Jan Poope, aka exmaximák Honza Strmiska vás zve na vernisáž výstavy Prolapse of Love. A nebude to nic pro slabé nátury!

Číst více
Reklama

Nejnovější články

Páteční gify, jediná jistota dnešního světa

Páteční gify, jediná jistota dnešního světa

A už je to tady zase. Pátek, oběd se blíží, tak než se vyrazíte najíst, nezapomeňte užít naší pravidelnou dávku. Aplikace ...

Číst více
GALERIE: Potvrzeno! Příroda je pěkně nefér

GALERIE: Potvrzeno! Příroda je pěkně nefér

Příroda je občas docela svině. Zatímco někdy rozdává plnými hrstmi, jindy zase pěkně škudlí.

Číst více
GALERIE: Ženy, které zírají do lednice

GALERIE: Ženy, které zírají do lednice

Možná vám taky doma kdysi říkali, že se do lednice nečumí jak do televize. Ale tyhle holky? Ty na to zvysoka kašlou!

Číst více
Páteční gify dnes ve velkém rodinném balení

Páteční gify dnes ve velkém rodinném balení

Dneska jsme se nechali zase trochu unést a tak jsme vybírali a vybírali, až jsme těch gifů vybrali celou hromadu. Tak snad to neucpe ty internety. A vy taky opatrně, ...

Číst více