Reklama
Klobása, nebo špekáček?

Klobása, nebo špekáček?

Tři kroky k poznání, čím se to vlastně cpete

Co je lepší? Vídeňský párek, nebo klasický špekáček? Jde mi o to, kde je víc masa… 

Petr, Mariánské Lázně

Hodně záleží na tom, čemu říkáte ‚maso‘. Čisté libové svalovině, nebo oškrabaným zbytkům masa z kostí – takzvanému separátu, kde může být namletá i kůže, sádlo a lůj? 

Jak pravý vídeňský párek, tak špekáček musejí podle vyhlášky ministerstva zemědělství obsahovat nejméně 40 % masa a nejvíce 45 % tuku. Maso může být vepřové, hovězí či telecí, ale nesmí pocházet z masových zbytků strojem oddělených od kostí. Problém nastává u označení té které uzeniny – vyhláška totiž připouští výrobu a prodej drůbežích uzenin, kde se separát z masa používat smí. Druhý problémem je, že tahle vyhláška platí jen pro české výrobce. Jenže u nás je povolen prodej i produktů dovezených, jejichž výrobci tyhle podmínky splňovat nemusejí. Jak tedy spolehlivě poznat, zda si kupujete poctivý český špekáček či český vídeňský párek?

Zaprvé dávejte pozor na název – špekáček či vídeňský párek je něco úplně jiného než špekoun, opékaček, čertík nebo klausovka. Stejný rozdíl jako je v ceně je velmi pravděpodobně i v kvalitě masa.

Zadruhé se podívejte na obal a uvedené suroviny. Pokud kupujete něco v lahůdkách u pultu, je vám prodávající povinen sdělit, od kterého výrobce uzenina pochází a co do ní dal.

Zatřetí proveďte hmatovou a degustační zkoušku. Špekáček či vídeňský párek musí být na omak pružný, po ohřátí pevný, s jen velmi malým podílem vytékající šťávy a barvy jemně narůžovělé. A chuť by měl mít jemnou po uzeném mase. Pokud vám naopak hmota po ohřátí ze střívka zčásti vyteče, zčásti se vydrolí, párky jsou tmavší a chutnají kořeněně, je jisté, že výrobce použil separát a kořením či kečupem překryl jeho nakyslou chuť (vzniklou tak, že se kůže před přidáním do separátu máčí v organických kyselinách a vždycky jich tam trochu zůstane). 

Nutno ještě dodat, že separát není nijak zdravotně závadný, ale poctivou uzeninu z něj prostě nevyrobíte...

Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout

Další z rubriky

Příští rok přijdou na trh hodně realistické sexuální robotky

Příští rok přijdou na trh hodně realistické sexuální robotky

Totálně realistické "nafukovací panny" nejsou žádnou extra novinkou, nejnovější typy firmy Abyss Creations ale i tak posouvají ...

Číst více
Katolíci šílí z téhle fotky finalistek Miss Bumbum

Katolíci šílí z téhle fotky finalistek Miss Bumbum

Soutěž Miss Bumbum, jak už jistě víte, hledá každoročně tu nejlepší prdelku Brazílie. Letos se finalistky postaraly v téhle těžce ...

Číst více
Opilec s brutálním zářezem se stal hrdinou další photoshopové bitvy

Opilec s brutálním zářezem se stal hrdinou další photoshopové bitvy

Tohodle chudáka bez kalhot pověsili nejspíš jeho hodní kamarádi za plot tak, že mu vytvořili naprosto monstrozní trenýrkový ...

Číst více
Drsný jestřáb je větší tvrďák než Jason Statham

Drsný jestřáb je větší tvrďák než Jason Statham

Hlavním hrdinou poslední photoshopové bitvy se stal tenhle jestřáb s výrazem a postojem toho největšího hollywoodského tvrďáka.

Číst více
Reklama

Nejnovější články

Páteční gify jsou vitamíny 21. století

Páteční gify jsou vitamíny 21. století

Stres je spouštěčem řady civilizačních chorob, pokud ale pravidelně berete naší páteční medikaci, nemusíte se vůbec ničeho obávat....

Číst více
Výherci z Maxima 12/2016

Výherci z Maxima 12/2016

Výherci soutěží z prosincového Maxima.

Číst více
Výherci z Maxima 11/2016

Výherci z Maxima 11/2016

Výherci soutěží z listopadového Maxima.

Číst více
Předsilvestrovská nálož pátečních gifů

Předsilvestrovská nálož pátečních gifů

Předsilvestrovská megadávka pátečních gifů ochrání preventivně i od novoroční kocoviny. A jestli ne, tak si je holt v neděli dejte znovu.

Číst více