Kdo neumí vařit, není člověk!

Kdo neumí vařit, není člověk!

Jediný skutečný rozdíl mezi zvířetem a člověkem je ten, že žádné zvíře nedokáže být kuchařem

Francouzi to povýšili na umění, v mnohých národech je to povinná dovednostní výbava nevěst, v jiných na to zase naopak muži balí ženy... bez tepelně zpracované stravy si prostě dnes dokáží svůj představit jen vitariáni (to jsou ti, co pojídají pouze ‚čerstvé’ věci – a z pochopitelného důvodu jsou to zároveň i vegetariáni). Řeč je o vaření, nebo obecně o tepelné úpravě potravy.

Fanatici, jako jsou právě třeba někteří vitariáni, tvrdí, že teplem se ničí všechny výživné látky a zůstane pouze ‚mrtvá hmota’, která nám pak hnije ve střevech. Jenomže nic není černobílé – naopak mnohé potraviny, třeba fazole, květák nebo mrkev, jsou v syrovém stavu buďto přímo nepoživatelné, nebo pro tělo energeticky a vitamínově nevýznamné. A to proto, že ta složitá biochemická rafinérie (odborně trávicí trakt) vyplňující naše břicha nedokáže látky v původním stavu využít. Zvýšená teplota je ovšem rozbije na kratší a menší řetězce a části. Tím se sice opravdu znehodnotí část původních vitamínů a enzymů, ale u bílkovin a sacharidů, tedy hlavních živin, naopak umožní jejich rychlejší a energeticky účinnější zpracování. Zvláště to platí u masa, kde teplo ‚přestřihává’ dlouhé řetězce bílkovin.

Díky tomu měli naši prapředci výhodu před svými opičími příbuznými – stačilo jim menší množství potravy k uspokojení energetických a hlavně stavebních nároků, tedy k budování výkonnějšího mozku. Tento rozdíl je patrný dodnes. Primáti o přibližně stejné váze, jako mají lidé, stráví žvýkáním téměř polovinu ‚bdělého’ dne, oproti tomu lidé věnují aktu požírání jen kolem deseti procent. A jediný rozdíl, který mezi námi a primáty je (opice stejně jako lidi dokážou počítat, vzájemně komunikovat, pohřbívat své soukmenovce a provozovat ‚náboženské rituály’), je právě vaření. Lidé jako potomci opic jsou jediní, kteří přišli na chuť zvířatům zemřelým při velkých lesních či stepních požárech a podařilo se jim později napodobit stejné podmínky v menším a bezpečnějším měřítku.

Jen tak mimochodem – umíte vařit? Nebo vaše přítelkyně?
Sdílejte:TwitterFacebookVytiskněte si:TisknoutTisknout
Tisknout

Další z rubriky

Příští rok přijdou na trh hodně realistické sexuální robotky

Příští rok přijdou na trh hodně realistické sexuální robotky

Totálně realistické "nafukovací panny" nejsou žádnou extra novinkou, nejnovější typy firmy Abyss Creations ale i tak posouvají ...

Číst více
Katolíci šílí z téhle fotky finalistek Miss Bumbum

Katolíci šílí z téhle fotky finalistek Miss Bumbum

Soutěž Miss Bumbum, jak už jistě víte, hledá každoročně tu nejlepší prdelku Brazílie. Letos se finalistky postaraly v téhle těžce ...

Číst více
Opilec s brutálním zářezem se stal hrdinou další photoshopové bitvy

Opilec s brutálním zářezem se stal hrdinou další photoshopové bitvy

Tohodle chudáka bez kalhot pověsili nejspíš jeho hodní kamarádi za plot tak, že mu vytvořili naprosto monstrozní trenýrkový ...

Číst více
Drsný jestřáb je větší tvrďák než Jason Statham

Drsný jestřáb je větší tvrďák než Jason Statham

Hlavním hrdinou poslední photoshopové bitvy se stal tenhle jestřáb s výrazem a postojem toho největšího hollywoodského tvrďáka.

Číst více

Nejnovější články

Výherci z Maxima 11/2016

Výherci z Maxima 11/2016

Výherci soutěží z listopadového Maxima.

Číst více
Předsilvestrovská nálož pátečních gifů

Předsilvestrovská nálož pátečních gifů

Předsilvestrovská megadávka pátečních gifů ochrání preventivně i od novoroční kocoviny. A jestli ne, tak si je holt v neděli dejte znovu.

Číst více
Holky z Instagramu - Tori Hughes

Holky z Instagramu - Tori Hughes

Tori Hughes, která si na těch internetech říká Tori Brixx, je modelka a hérečka z LA, nad kterou na Instagramu slintá přes dva a půl milionů zvědavců.

Číst více
GALERIE: Nečekané krásy podvodního světa

GALERIE: Nečekané krásy podvodního světa

Svět pod hladinou skrývá netušené poklady. Ať už v moři, rybníku nebo bazénu, všude je na co koukat.

Číst více